Att ta ett mikrolån är så lätt att vissa lockas till att göra detta trots att det kanske inte är den bästa ideen för dem just då. Detta i sin tur kan göra att man kan ha svårt att betala tillbaka det mikrolån man tagit. Detta är ytterst allvarligt, och för att du som läser detta ska förstå detta till fullo och veta vad som händer om man struntar i återbetalningen av sitt mikrolån har vi satt ihop denna korta guide till vad som egentligen händer om man inte betalar tillbaka sitt mikrolån.
Det första som händer är att du kommer att få en påminnelsefaktura på det förfallna beloppet. På denna faktura brukar en påminnelseavgift läggas till på din tidigare skuld, och det finns även lånegivare som tillämpar dröjsmålsavgifter eller dröjsmålsräntor, så redan detta kan få din skuld att växa avsevärt, framför allt om dröjsmålsräntor tillämpas och du lånat en större summa, för då baseras ju ränteuppgiften på din låneskuld också.
Är det så att du inte kan eller vill betala ens efter att ha fått en påminnelsefaktura kommer troligtvis lånegivaren att skicka din skuld vidare till ett inkassoföretag, vars uppgift är att hjälpa dem driva in skulden. Inkassoföretaget tar då en avgift för detta, som brukar ligga på ca. 180 kronor som läggs till utöver din ursprungliga skuld samt lånegivarens dröjsmålsavgifter.
Vid utebliven betalning även efter att inkassoföretaget försökt driva in skulden kommer skulden att skickas vidare till Kronofogden. Detta innebär inte bara ytterligare kostnader, som ofta är mycket höga, utan även att man får en så kallad betalningsanmärkning, vilket då kommer att synas i kreditupplysningar som tas på en under flera år framöver. Detta kan göra det svårt att få nya lån i framtiden, och t.ex. även skaffa mobilabonnemang eller få ett hyreskontrakt, så detta är något man absolut bör ta på allvar. När man väl fått en betalningsanmärkning kan man inte heller bli av med denna på några år, fast man betalat skulden redan, så i detta skede är det inte mycket man kan göra för att ändra på situationen, men det är det alltså i tidigare skeden.
Vill du veta mer om vad som gäller för just den lånegivare du tagit ditt mikrolån av?
I så fall rekommenderar vi att du går in på lånegivarens hemsida, för där brukar det finnas mer exakta uppgifter om vad som gäller för just detta företag. Bland annat kan du hitta uppgifter om vilka avgifter som tillämpas vid försening, hur stora dessa är och om det kan vara möjligt att få uppskov med betalningen. Det kan det nämligen vara, och att i så fall komma överens med lånegivaren om detta är alltid bättre än att strunta i att betala tillbaka, för fast ett uppskov eller ett nytt förfallodatum på din skuld kan kosta lite extra, stoppar du åtminstone skulden från att gå vidare till inkasso och Kronofogden.