Privatlån


Det finns en hel massa lån ute på lånemarknaden och för den som inte lånar pengar så ofta kan det te sig som en djungel. Men, om man tittar lite på de olika benämningarna ser man snart att det finns flera namn på samma lån, och att namnen ofta också säger något om lånet.

Vad är privatlån

Privatlån är kanske det lån vi oftast hör talas om och det beror nog på att privatlån är samlingsnamnet på alla lån som man kan få utan säkerhet. Privatlån är alltså samma sak som blancolån och konsumtionslån. Om man tittar på lån på internet dyker det också upp lån som mikrolån, smslån, minilån, snabblån och säkert också en hel hög andra benämningar. Detta är i stort sett också bara olika namn för lika, eller liknande lån. Betecknande för dessa är att de är relativt små, och ger lånebelopp på under 15000 kronor vilket du inte kan få hos din vanliga bank. Mikrolånen ligger oftast från bara 500 kronor och upp mot 15000 kronor, vilket gör dem till oerhört användbara lån i vardagen. Utöver de små lånebeloppen har dessa lån också mycket kort hanteringstid och du kan få pengarna riktigt snabbt. Ofta redan samma dag. Och dessa mikrolån är också privatlån eftersom det inte krävs någon säkerhet, menar man på privatlånexperten. Du behöver alltså inte belåna något eller ha en borgensman för att få låna pengar. De här små privatlånen kan du alltså inte få hos de vanliga bankerna, utan det är på nätet du hittar dem. Du söker dem direkt online, och vissa kan du sedan, som återkommande kund, också söka via sms.

På nätet hittar du alla typer av lån, allt från de allra minsta till stora bolån på flera miljoner. Till och med hos de stora bankerna kan du söka lån online, via hemsidan. Att söka ett lån online är mycket enkelt och tar bara några minuter i anspråk. Det första du gör är att fylla i hur mycket du vill låna, och hur lång tid du vill ha för att betala tillbaka ditt lån. Du kan alltså själv påverka ditt lån genom att välja återbetalningstid. Det kan givetvis vara lockande att välja en lång lånetid, eftersom varje månadsbetalning då blir lägre. Men, tänk på att den totala kostnaden för lånet för det mesta blir högre om du väljer en lång återbetalningstid. Du får göra en avvägning och bestämma om det är värt en högre total kostnad för att betala mindre varje månad. Det är naturligtvis din privata ekonomiska situation som ska avgöra det valet. Även om du i slutändan får betala mer kan det vara värt det om du vet att du kommer att klara avbetalningarna utan problem.

Oavsett om du ska ta ett mindre lån för att betala akuta räkningar, eller om du behöver ett privatlån på stora belopp finns det fördelar med att söka lånet online. Du kan söka ditt lån när det passar dig, och du slipper hålla reda på bankens öppettider. Dessutom kan du enkelt jämföra olika lån för att hitta de bästa villkoren.