Snabblån


Det där med ekonomi är inte lätt. I alla fall inte för oss som inte har obegränsade resurser och kan bygga upp en buffert för alla eventualiteter. Hur noga man än är med att göra upp en budget och sen följa den till punkt och pricka dyker det förr eller senare upp oförutsedda utgifter som riskerar att kasta omkull den budget man satt upp. Är det inte tvättmaskinen som kraschar, eller en dammsugare som lägger av när den behövs som bäst så kanske du får tandvärk och måste göra ett akut, och ofta kostsamt besök hos tandläkaren. För vissa kanske detta kan tyckas vara ganska små kostnader som man väl bör kunna klara. Men för väldigt många ryms inte extra utgifter på några tusenlappar inom den vardagliga hushållsbudgeten. Och hur klarar man då dessa oförutsedda utgifter?

För många är nog ett tillfälligt lån ett bra alternativ, och när det gäller begränsade belopp är det de mindre, så kallade mikrolånen som är de lämpligaste. Du kan inte gå till din vanliga bank och be om ett lån på 4000 kr eftersom vanliga banklån utan säkerhet har en undre gräns på 15000 kr. På nätet hittar du massor av lån i just den storlek du behöver, och det bästa med dem är att de är snabblån och att du alltså kan få pengarna på kontot riktigt snabbt. De flesta av dessa snabblån ligger på belopp mellan 500 och 10000 kr, men den övre gränsen tycks ständigt flyttas uppåt, och idag är det inte ovanligt att du kan få snabblån på upp till 15000 kr. Det är alltså lån som täcker ett stort behov och som har stor användbarhet för vardagens små ekonomiska bekymmer. När du söker ett snabblån bestämmer du givetvis själv hur mycket du vill låna, men du kan också bestämma din egen återbetalningstakt. I ansökan anger du önskat lånebelopp och önskad återbetalningstid. Nästan alla långivare på nätet har ett verktyg, eller tabell, på hemsidan så att du kan se den exakta månadskostnaden för det lån du väljer. Du kan också se hur kostnaden förändras om du väljer ett annat belopp eller en annan lånetid. Du kan alltså anpassa lånet efter dina egna villkor och på så sätt få ett lån som passar din privata ekonomi. Det är naturligtvis frestande att välja en längre återbetalningstid för att få lägre månadskostnad, men kom ihåg att detta ger en högre total kostnad för lånet.

När du har valt ut ditt lån fyller du bara i de personuppgifter som efterfrågas i ansökningsformuläret och skickar iväg din ansökan. Ansökan tar bara någon minut i anspråk och du får nästan alltid ett besked direkt på skärmen. Redan här kan du alltså se att detta verkligen är ett snabblån. När låneavtalet är signerat betalas pengarna ut och många av långivarna på nätet erbjuder möjlighet till elektronisk signering. Du kan då använda bank-ID eller e-legitimation och långivaren har din underskrift på en gång. Det betyder att du kan få pengarna utbetalade ännu snabbare, och i många fall kan du ha pengar på kontot redans amma dag.